La Rioja es rebela. Vinos en Voz Baja

Passa que quan hi ha tants vins a tastar i a sobre els de prop de casa ho fan tant bé, deixes certes zones tradicionals injustament de banda, total per tastar més del mateix sempre hi ets a temps. Error. Perquè les generacions es rebelen i es releven i per tant nous pensaments i noves maneres de fer permeten reconciliar-te amb la vella terra. Parlem de la Rioja, i els seus fills joves.

I qui són?, doncs són prous per fer soroll, encara que parlin fluix, encara que alguns formin «pandilla» i d’altres prefereixin no etiquetar-se i anar per lliures, malgrat tot comparteixen filosofia, son joves (alguns també en edat) i sobradament preparats, rebels i molt arraigats a la terra d’on provenen, Ull, són fidels a les finques, als trossets de terra d’on surten els seus vins, no pas a la DO . Les idees clares. Pocs diners i molta ilusió. La majoria vinifica en bodegues de lloguer.

Només volen demostrar que existeix una Rioja més humana, de vins de persones i parceles. i tot això amb molt de respecte pels seus origens.

Ordenant encara la muntanya russa dels esdeveniments (tastos i mes tastos) del passat mes d’abril, recupero només els vins d’una de les bodegues tastades relacionades amb aquesta Rioja nova. (altres són els vins meravellosos de Tentenublo, Oliviere Riviere, Artuke…)

Completament ENCISADA.

Vins COSTUMBRES* de VINOS EN VOZ BAJA (Aldeanueva de Ebro, Rioja Baja) Tastat a Microvins (l’Arboçar)Carlos Mazo de Vinos en Voz Baja

El blanc, una viura espectacular(més un percentatge de pasera), magnífic encara el 2013 amb la fusta ben posada però que es fa notar i un càlid 2014 molt i molt bo (800 ampolles).

Ara que per brillants els COSTUMBRES negres, meravelloses garnatxes de la Rioja mediterrania, la Rioja oblidada, potser fins i tot denostada. Diferents parceles de diferents municipis. Verema lenta, fermentació en barriques destapades per posteriorment traspasar-les ja a botes tapades fins el seu embotellat. Tant difícil i alhora tant simple com això. 2249 ampolles. El 2013 calidesa, cireres, làctics sobre maduixes, roses, pols de talc per finalment apareixer uns torrats lleugers i molt elegants que no fan nosa a la fruita. En boca és fresc, acidesa mitja, elegant. Li agradarà la primavera i l’estiu si el posem 20 minuts a la nevera. 2014, més madur, encara més mediterrani, 14,5%!!, una bomba exquisida.
*El nom prové d’un paragraf del llibre «La misteriosa botella de Petrus» “Disfrutar un gran vino es sumergirse en una historia y una geografía, visualizando paisajes, escenas, caras y costumbres…” Jean Pierre Alaux – Noel Balen.

Vàrem conversar amb en Carlos Mazo, el pare de la criatura, li agraden les seves terres, els seus paisatges i els seus costums, adora els seus fills però et fa saber que no són perfectes, escolta i parla ,com ha de ser per d’on prové, en veu baixa, pregunta les opinions de tothom… perque ell té una idea de vi(proper 2015) que és una evolució o involució (depen com t’ho miris) de les 3 anyades comercialitzades, i vol saber que en pensem. I serà aquest el camí, o potser no. De moment, va portar una ampolla d’una única parcela veremada, suc de nabius, viu, fresc, pebre rosa a punta pala. Brutal. Sota el meu punt de vista el millor de tots 3. A ell també li agrada.

Vaig preguntar sobre Rioja’n’roll… val està bé, tenen afinitats i poden compartir filosofia però no es vol etiquetar i ni molt menys encorsetar. El que deiem simplement vi, vi lliure.

Aquesta Rioja promet. Recuperem-la

Senyors distribuidors, a Catalunya no té qui el comercialitzi. No tenim on comprar-lo.

 

2 comentarios en “La Rioja es rebela. Vinos en Voz Baja

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s