La Sumoll, la nova vedette.

Sempre he dit que jo estava enamorada de la Trepat, varietat autòctona de Conca de Barberà) i, si bé és cert, aquest enamorament ha passat ja a ser un amor pausat, tranquil i etern, un amor propi dels que ja es coneixen prou, s’estimen i es necessiten. Avui, però és que parlo de la meva nova predilecció (que no caprici): LA SUMOLL: papallones a la panxa, i bé a mi per quedar-se.

sumolls1

La sumoll, sumoi, ximoll, somoi, sumoy, saumoll i xemoll, entre altres noms,  és una varietat de raïm negre, tot i que també existeix una subvarietat blanca??? (no queda clar si és una altra especie). Fins a la primera meitat del segle XX era una varietat molt estesa a tota Catalunya per damunt de Garnatxes i Carinyenes, especialment al Camp de Tarragona, Penedès, Vallès, Anoia i Bages. Els últims 50 anys va anar desapareixent fins a quedar-ne quasi desapareguda. L’entrada a la UE que va obligar a reduir la superficie plantada de vinya, junt amb l’ansia de ser competitius i per tant considerar erròniament que s’han de introduir varietats foranes per ser-ho, així que la globalització feia pensar que la sumoll i altres varietats autòctones tenien els dies comptats.

Va a dir que és una planta molt fèrtil i vigorosa, cosa que vol dir que  té una gran exposició de fulles, gran fruits,etc… medi ideal per a fongs com el Míldiu o Oïdi. Al ser tant vigorosa, fa fruits amb alta concentració d’aigua no de sucres…per tant  no fa vins concentrats, ni amb alt grau alcoholic… difícil de conservar en cups, com abans es feia! Es picava ràpid…no és pagava gaire a la venda a granel, perqué no tenia grau i no aguantava bé. això tal i com diu el vinyeró Ruben Parera «molta feina i poc calé»

 

Actualment ha sorgit tot un moviment per recuperar-la i hi ha una feina de millora i conservació per part de petits productors per el·laborar vins amb aquesta varietat ja sigui en cupatge o en monovarietals, blancs, rosats, negres i caves. Segons el registre vitivinícola de Catalunya a dia d’avui existeixen unes 174 ha de Sumoll negre  i 6,5ha de sumoll blanc. Ha tornat per quedar-se, perquè ens fa únics, i ens identifica com a territori.

La Sumoll és una varietat de cicle mitja (finals setembre, principis octubre), gra gros i llargarut, de dificil maduració, producció mitjana elevada quan és jove. És austera, poc necessitada d’aigua i dona negres de poc color, molta frescor, i estructura tànica. La seva principal característica és la seva bona acidesa. Aromes fruitoses i herbàcies. En boca és rústica, aspre (sensació desapareix amb envelliment) i tot i la seva acidesa i pobresa de color és dens i untuós.

T’enganxa, et sorpren per la imatge que et dona en el color i el nas, per seguidament atrapar-te amb la seva forta personalitat. Que hi ha més interessant que la barreja de frescor i rusticitat?. Sempre dona vins molt vius, fruites vermelles, sotabosc i especiats. Es cultura, és territori, és identitat.

Els meus sumolls (n’hi hauran molts més)

PERILL NOIR -CLOS LENTISCUS-COSTES DEL GARRAF-100% sumoll. 30 mesos de criança en barriques de roure francès. Qui deia que la Sumoll no es podia guardar? Fruita més madura, melmelades de cireres, EspÈcies picants,  subtil i elegant. Molt sedós i rodó. Vi natural, mínima intervenció.

KHRONOS -FINCA PARERA-PENEDÈS-100% sumoll-Vinya jove empeltada per vinya vella de sumoll. Només 724 ampolles.  Verema i derrapat manual. 2 setmanes de maceració amb un 10% de brises. Fermentació espontanea i envelliment en tina d’acer durant 8 mesos. Premsat a peu descalç i finalment un envelliment de 5 mesos en àmfora. Embotellat sense cap intervenció. Vi natural. Es l’evolució de l’àntic Khronos que també portava a part de Sumoll, garnatxa i ull de llebre. Es un vi amb un nas especiat, floral, fruitetes vermelles, i en boca la primera impressió lleugera es transforma desseguit a un pas amb forta personalitat que enganxa completament. Frescor de guarda. Vi natural Biodinàmic.

PARDAS ROSAT-PARDAS CELLER-Penedès-100% sumoll. Un dels grans rosats d’aquest país, una declaració d’intencions del Celler, crear un vi amb identitat pròpia i de terrer. Intensitat de color alta, forta personalitat, grau.. Intensitat i complexitat amb notes especiades, vegetals i cítrics. Vi producte d’agricultura orgànica, no intervencionista.

MARTIALIS VERMELL-CAN MORRAL-Ullastrell.. Si a Ullastrell s’hi fa vi!!!! i grans vins. 60% sumoll-40% xarel·lo. de la Vinya de l’Amfiteatre de ceps de més de 80 anys. Viticultura ecològica en finca ancestral. Maceració peculiar conjunta de les dues varietats, fermentació indígena i envellit en inox. Vi Vermell de mig envelliment. Producció total 473 ampolles.  Frescor, delicadesa, autenticitat, ancestral. Cireretes confitades, especies picants, pebres, herbacis. Sorpresa magnífica.

 

 

 

 

 

Deja un comentario